Почетно пишување по математика за I одделение

Додади коментар

Почетно пишување по математика за I одделение

Почетно пишување по математика за I одделение

130,00 ден.
Шифра на производ: 511167

Достапност:  залиха

Kоличина

Во кошничка
Достапност во книжари
01 Online продавница
Бр.1 Скопје , Центар
Бр.2 Скопје , Центар
Бр. 3 Прилеп
Бр. 4 Скопје, Влае
Бр. 6 Струмица
Бр. 7 Скопје, Аеродром
Бр. 10 Скопје, Џевахир мол
Бр. 12 Штип
Бр. 13 Охрид
Бр. 14 Битола
Бр. 15 Скопје, Рамстор
Бр. 17 Струга
Бр. 19 Струмица
Бр. 20 Кичево
Бр. 21 Скопје, Сити мол
Бр. 22 Скопје, Капитол мол
Бр. 23 Скопје, Дајмонт мол
Бр. 26 Охрид
Бр. 27 Скопје, Аеродром
Бр. 28 Скопје, Капиштец
Бр. 31 Скопје, Тафталиџе
Бр.32 Скопје, Ист Гате

Тетратките по математика за почетно пишување се дел од пообемен методско дидактички пакет наменет за 1 одделение и 2 одделение, а се однесува на математичкото програмско подрачје. Содржат повеќе активности кои се во функција на реализацијата на целите и и задачите на почетното пишување. Тетратките за почетно пишување за 1 одделение и 2 одделение се помагала со чија помош ученикот се оспособува да пишува со стандарди понудени како методички визуелни, просторни и калиграфски решенија. Истовремено ученикот гради сопствени стандарди, кои во суштина претставуваат ниво на напредување. Тетратките нудат нијансирани решенија за секаков вид и обем на предзнаења со кои првачињата стартуваат. На своевиден начин тие треба да одговорат на нивните потреби со претходно искористување на сознанијата со кои учениците располагаат. Често родителите, а и некои наставници укажуваат на потребата од т.н. калиграфска оспособеност на првачињата која претходи на усвојување на цифрите во математичката писменост (како и на усвојување на печатните букви). Тоа се познатите линии, црти (исправена, коса, полукруг и слично) кои беа методски неприфатливи и прогласени за бесмислени активности кои немаат сознајни елементи, освен вежбата на ситната мускулатура на шаката. Од оваа причина, во тетратката за почетно пишување, на почетокот на секоја цифра претходат соодветни калиграфски елементи кои треба да се воочуваат во сооднос и се ставени во функција на пишување на скоја цифра пооделно. Белата површина од страницата ученикот ја користи за усвојување на калиграфските елементи на цифрата. Линискиот систем ученикот го исполнува откако ке го усоврсши пишувањето на цифрата. Сметаме дека за почетно пишување треба да се понудат едноставни линиски ситеми во квдратчиња со различна големина, кои постепено се намалуваат. Дадените насокои со стрелки го водат ученикот во правецот на правилно обликување на секоја цифра, а линискиот стстем со квадратчиња го контролираат пишуваето но истовремено е оставен и простор за слободни движења кои ќе го поттикнуваат индивидуалното пишување на ученикот. Преку вака понудените активности, во Тетратките за почетно пишување по математика, се воспоставува рамнотежа, или поточно кажано еквиваленција меѓу потребита на учениците и разработка на соодветна стратешка понуда од методски зафати кои ќе ги задоволат тие потреби. Потребата од индивидуална работа на ученикот во наставата за почетно пишување се наметнува со сета своја сериозност и наставникот ќе мора на ова прашање многу повеке да му обрне внимание. Таа се јавува како резултат на реалните состојби со кои наставникот се среќава на почетокот на 1 одделение. Наставата мора да претставува можност оној што не знае да научи но и можност за оној што веќе знае да му се обезбеди напредување и развој првенствено преку користење на неговите искуства и предзнаења. Сите понудени активности помагаат и на наставникот и на ученикот процесот на математичката писменост да се одвива по нагорна линија, а истовремено да биде интересен, привлечен и поучен.

Издавач

Просветно Дело

Повез

Мек, голем формат

Останати производи од оваа група

Во кошничка

250,00 ден.
Во кошничка

90,00 ден.
Во кошничка

1200,00 ден.
1020,00 ден.
Во кошничка

160,00 ден.
128,00 ден.
Во кошничка

360,00 ден.
288,00 ден.

Прегледани производи

logofooter
  • „Димитрие Чуповски“, бр. 15, Поштенски фах 6, 1000 Скопје
  • Тел. + 389 (0) 2 3117 255;
    Факс. + (0) 2 3220 373
  • Комерција: goran.dukoski@yahoo.com

Продажни места