од 1945-та

Промоција

НОВО!
Решени задачи од матура по математика

Оваа книга е збирка на решени задачи од државната матура по предметот математика. Дадени се решенијата на задачите во јунскиот и августовскиот рок во 2013, 2014 и 2015 година. Збирката содржи вкупно 240 решени задачи.

ДРВО НА ЖИВОТОТ

По раѓањето на ќерката која Катерина Молнар премногу ја посакува, се соочува со фактот дека нејзиниот брак со Борис е пред распаѓање. Во Клиничкиот центар, Дамјан Видак лежи на Интензивна нега со дијагноза за тешка болест и со неизвесни прогнози. Во едно снежно попладне кога е осамена, Катарина на Фејсбук ќе го пронајде токму Дамјан, стар познајник во драматично нови околности. Нивните судбини неочекувано ќе се спојат во приказна за љубовта кога не е време, во приказна за храброста, соочувајќи се со слабостите и стравовите, во приказна за страста, животните дилеми и одлуките кои мора да се донесат: Да се остане или да се замине? Да се направи она што е „правилно“ или среќата да се зграби со две раце?

Да се љуби и да се умре на Карибите

„Да се љуби и да се умре на Карибите“ е втора книга од Бјелица во издание на „Просветно дело“, по објавувањето на нејзиниот роман „Сама“. Оваа збирка раскази не е само приказна за скриениот раj, тоа е книга во коjа потсвеста на авторката, нејзиното скриено jас, пишува за себе, за болеста, за стравот, за краjот на животот многу години пред тоа навистина да се случи.

Зошто пцуjам

Зошто пцуjам на хрватската писателка Ведрана Рудан е збирка текстови обjавувани последниве неколку години на неjзиниот блог на веб-страниcата www.rudan.info Во книгата се застапени текстови на неjзините омилени теми: Зошто служат жените, Зошто служат мажите, Зошто служат децата, Зошто служи Хрватска, Зошто служи животот, напишани онака како само Ведрана пишува: остро, директно и духовито. Дека пцоста е книжевна постапка, знаеме од многуброjни примери во историjата на светската книжевност. Ведрана Рудан ни покажува дека е подеднакво ефикасна и вознемирувачка и особено релевантна во овоj социоекономски и историско-политички контекст во коj живееме.

КРЕАТИВНА РАБОТИЛНИЦА

ЗБИРКА ЗАДАЧИ ПО МАТЕМАТИКА. Во овие изданија се вклучени активности во согласност со адаптираната наставна програма усвоена од Бирото за развој на образованието, а преземена од Меѓународниот центар за наставни програми (Cambridge International Examinations), по предметот Математика за IV, V и VI одделение за деветгодишно основно образование. Креативната работилница претставува корисна алатка, која со практични примери ќе ви помогне за усвојување, продлабочување и проверка на знаењето.

ЕДИЦИЈА - ЦРТАМЕ ЧЕКОР ПО ЧЕКОР

НАУЧИ ДА ЦРТАШ ВО ШЕСТ ЕДНОСТАВНИ ЧЕКОРИ!

МАРСОВЕЦОТ

Светскиот бестселер Марсовецот, на кој е базиран истоимениот филм номиниран за седум Оскари, деновиве на македонски го објави издавачката куќа Просветно дело.

НОВО! УЧИМЕ АНГЛИСКИ - ИГРИ И АКТИВНОСТИ

Класични бајки и интересни приказни за животните употребени како метод за учење на првите зборови на англиски јазик. Четиво кое родителите ќе можат да го споделат со нивните деца. Помагало со кое возрасните ќе можат да ја подобрат својата поврзаност со нивните малечки и да го зајакнат чувството на самодоверба кај децата.

angliski

Сама

Ме обзеде страшна, морничава паника, која оди до длабочината на коските, дека с¢ ова заедно нема никаква смисла и дека јас тоа нема никогаш да го откријам. Дека сиот живот ќе го поминам погрешно... Возбудлива исповед на Исидора Бјелица за делот од нејзиниот живот за кој досега никој ништо не знаеше. Овој автобиографски роман истовремено е филозофска приказна за трагањето по љубовта и смислата. Хероината на романот Сама, талка по светот, оди до Мексико во потрага по клучното разбирање на нашето битие и смисла, незнаејќи дека одговорот се наоѓа во нејзиното срце... И кога многу години подоцна ќе се соочи со последното беспаќе, кога ќе помисли дека сите ја напуштиле и дека останала сама, ќе сфати дека патот до срцето на саканиот води низ сопственото срце. На оваа планета сме само од една причина: ДА НАУЧИМЕ ДА САКАМЕ.

sama

НОВА КНИЖАРНИЦА!!!

Нова книжарница на Просветно дело во Кисела вода.Промотивен попуст на целиот асортиман од 15%.

празници :)

ЗА ПОВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Едукативни новогодишни боенки со специјални додатоци.

празници :)

НОВО!

mia